CNV Vakmensen heeft met werkgeversorganisatie OSB een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor de 150.000 schoonmakers in Nederland die in de schoonmaak werken. “Een goed akkoord: de lonen gaan omhoog en de wachtdagen bij ziekte verdwijnen”, meldt onderhandelaar Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Het gaat om bovendien een cao met een lange looptijd van drie jaar. De schoonmakers weten de komende jaren waar ze aan toe zijn.”

Over een heikel punt, de wachtdagen bij ziekte, is uiteindelijk alsnog een doorbraak bereikt. Kampherbeek: “De twee wachtdagen bij ziekte verdwijnen. De eerste wachtdag verdwijnt per 1 januari 2015, de tweede een jaar later. Schoonmakers worden dus niet meer gestraft omdat ze ziek zijn, ze hoeven die ziektedagen niet meer uit eigen zak te betalen. Dit is echt een mijlpaal.”

Loonsverhoging

De nieuwe cao geldt voor drie jaar, van 1 januari 2014 tot 1 januari 2017. In die periode krijgen de schoonmakers een loonsverhoging van in totaal 6 procent: 2 procent per 1 juli 2014 2 procent per 1 juli 2015 2 procent per 1 juli 2016 Daarnaast gaat de eindejaarsuitkering in elk jaar met 0,2 procent omhoog.

Opleidingen

De schoonmaakbranche gaat ook meer investeren in opleidingen. “De Nederlandse taallessen worden voortgezet en het budget voor de basisvakopleiding gaat omhoog”, zegt Kampherbeek. “Dat betekent dat er meer mensen worden opgeleid. Verder komt er een fonds van 100.000 euro voor nieuwe opleidingen, waarmee schoonmakers zich verder kunnen ontwikkelen. Dat is goed nieuws voor schoonmakers die graag hun taken willen uitbreiden en hun werkzaamheden willen verbreden. Voor ons was dit een belangrijk punt tijdens de onderhandelingen. Het geeft de schoonmakers meer perspectief.”

Internationale solidariteit

Gedurende de looptijd van de cao is in totaal 45.000 euro beschikbaar voor internationaal vakbondswerk. Met het geld worden projecten ondersteund, waarmee de positie van schoonmakers in het buitenland wordt versterkt.

Ledenraadpleging

CNV Vakmensen legt het akkoord positief voor aan de cao-commissie en zal vervolgens de leden hierover raadplegen.

bron: CNV