Hygiëne op de werkplek is niet direct iets waar de meeste kantoorwerkers in zijn geïnteresseerd of mee bezig houden. In de blogpost Hygiëne risico’s behandelde ik al algemeen het onderwerp hygiëne.

Met deze blogpost willen wij kantoorwerkers informeren over de hygiëne risico’s op het kantoor. Maar belangrijker nog wat ze er zelf aan kunnen doen, en wat het management daaraan kan doen.

Meest bacterie vriendelijke kantoor middelen

Ik zal direct met de deur in huis vallen door de meest bacterie vriendelijke kantoor middelen op te sommen.

De top 6 meest bacterie vriendelijke kantoor middelen:

1) Telefoon (vast en mobiel),

2) Toetsenbord,

3) Bureau,

4) Liftknoppen,

5) Deurklink

6) Muis.

De gevolgen van deze top – 6 van infectie haarden kunnen ingrijpend zijn. De volgende infectie ziekten zijn meestal de oorzaak: verkoudheid, griep, maagproblemen, voedselvergiftiging.

Op kantoren waar de werkruimte goed is af te sluiten (voor privacy of rust) is de kans hoger dat bacteriën zich ophopen en verspreiden. Dit kan dus leiden tot een hoger ziekteverzuim bij u of uw collega’s. Ook het moreel van de gezonde werknemers die alsnog de taken van hun collega’s moeten overnemen is vaak minder. Al met al leidt ziekteverzuim tot meer kosten, en werkt het ineffectiviteit en efficiency in hand op kantoor voor het bedrijf. Basis hygiëne op kantoor en persoonlijke hygiëne zijn dus belangrijk.

Voorkomen is beter dan genezen

De meeste infecties op kantoor worden dus doorgegeven door middel van de handen. Ongeveer 45% van de werknemers is binnen 4 uur besmet door een collega die op kantoor een virus bij zich draagt. Was daarom u handen regelmatig en droog deze goed af. Goed afdrogen wil zeggen; uw handen zijn droog en u heeft daar langer dan 10 seconden over gedaan!

Zorg dat u op het kantoor uw lunch of voedsel en drinken koel kan zetten in een schone koelkast. De temperatuur van de koelkast dient intern bij voorkeur constant 4 graden te zijn.

Eet niet op of aan uw bureau en probeer uw bureau en de omgeving zo schoon mogelijk te houden.

Een schone werkomgeving zorgt dus voor meer gezonde en productieve werknemers, en draagt concreet bij aan een hogere effectiviteit en efficiency. Ook de professionele uitstraling en behandeling van uw klanten door gezonde en productieve werknemers zijn zaken die bijdragen een goede reputatie van een bedrijf. Hygiëne op de werkplek is dus belangrijker dan u misschien had gedacht!

Overweeg het uitbesteden van het schoonmaken en hygiënisch schoon houden van uw kantoor door een professioneel schoonmaakbedrijf.

Schoon is bij ons méér dan gewoon”.

Asya Er