Vakantie tijdens de kerstdagen

Een van de meest besproken periodes in het jaar: de feestdagen in december.

Eerst de schoonouders of mijn ouders dit jaar, en wat doen opa en oma, of misschien ben je single en heb je helemaal geen zin in de feestdagen. Kan allemaal, sterker nog er zullen nog wel meer vragen en opties zijn die ik hier niet allemaal opnoem.

Met de feestdagen, komt ook het schoonmaken aan de orde. Want zeg nou eerlijk; wie wil zijn gasten ontvangen in een slecht schoongemaakt huis of bedrijf? Juist.

Gezin,samenwonend, of single?

Ten eerste is het natuurlijk van belang of je een gezin hebt, samenwonend bent, of single.

Immers een single zal het een stuk makkelijker hebben (niet allemaal..) met zijn of haar schoonmaak werk in huis. Steker nog, als single is het veelal gezelliger om buitenshuis de feestdagen te vieren, dan in hun eigen huis. Vooral doen is ons advies!

Een gezin daar in tegen dus geheel niet afhankelijk van 1-persoon. Samenwonende kunnen de taken ook nog verdelen, indien daartoe de mogelijkheid is.

Dan nog de vraag: vier je de feestdagen thuis of buitenshuis? Allemaal belangrijke zaken die bepalen welke schoonmaak werkzaamheden er aan de orde komen of kunnen komen.

Toch zijn de feestdagen nog altijd een onderschatte periode voor het schoonmaken zowel bij bedrijven als particulieren.

De top 5-beste tips om schoon te maken voor en na de feestdagen :

Voor de feestdagen:

  1. Kaarsen. O zo gezellig, maar als het op het tapijt, bank, of ander textiel druppelt dan is dat vaak wel een probleem. Oplossing: laat het kaarsvet eerst goed opdrogen en afkoelen. Schraap daarna voorzichtig het meeste kaarsvet zo goed mogelijk weg. Plaats dan een doek of papieren servet / keukenpapier op het kaarsvet, en zet er een strijkbout op die op lage stand staat. Check regelmatig of het kaarsvet in de doek opgenomen wordt. Als er een kaarsvet plek op de doek ontstaat; verleg de schone doek dan naar een nieuw schoon stuk en herhaal de procedure. Het meeste kaarsvet kun je zo verwijderen. Pas de temperatuur van de strijkbout aan, aan het onderliggende materiaal: katoen kan beter tegen hitte, dan polyester!
  2. De bakoven. De bakoven wordt tijdens de feestdagen veel gebruikt. Van het afbakken van de broodjes voor het ontbijt, tot de rollade en de kalkoen. Kijk of je bakoven een verwijderbare onder plaat heeft. Zo ja; bedek deze met aluminium huishoud folie voor dat je deze tijdens de feestdagen gebruikt. Alleen een stuk aluminiumfolie op de bodem leggen helpt ook goed. Mochten er onverhoopt toch etensresten komen op de bodem van je bakplaat waarop je geen aluminiumfolie kon plaatsen: na het gebruik een flinke hoeveelheid keukenzout op de etensresten / bodemplaat strooien, en de bakoven rond de 50° graden Celsius zetten tot regelmatig controleren of je de etensresten al los zitten. Zo ja; verwijderen met een vochtige katoenen doek.
  3. Geurtjes uit huis. Zet enkele schaaltjes of kleine diepe borden gevuld met huishoudazijn (met geurtje is nog beter!) op de verwarming of elders in huis voor dat je gaat slapen. Doordat de azijn verdampt worden alle nare luchtjes in huis vanzelf verwijderd. Daarna in de ochtend goed luchten, en het is weer fris.

Na de feestdagen:

Kerstboom. Tuig de kerstboom eerst netjes af, en stop alle kerstversiering systematisch in een doos zodat je volgend jaar meteen weer de nieuwe kerstboom kunt optuigen. Doe een groot 2-persoonsbedlaken om de kerstboom heen, en wikkel de kerstboom geheel daarin tot dat hij niet meer zichtbaar is. Bindt de uiteinden af met wat keuken touw (zoals een worst). De kerstboom kan nu door het huis worden vervoerd, en naar buiten, zonder dat de kerstboom overal zijn naalden verliest.

Alles reinigen. Zorg dat je een plan van aanpak hebt voor ná de feestdagen om schoon te maken. Doe dat stapsgewijs, en begin met de dagelijks meeste gebruikte ruimtes; woonkamer, eetkamer, wc, hal. Doe je het alleen; verdeel je taken over de dag, en je zult zien dat het allemaal wel meevalt. Ben je met een gezin of ze tweeën? Verdeel de taken; het is namelijk heel gezellig en gezond om samen na de feestdagen te bewegen in huis met als voordeel weer een schoon en fris huis!

Tot slot wenst schoonmaakbedrijf Acacia al zijn klanten (en alle mensen die deze blogpost lezen): hele fijne feestdagen toe, en succes na de feestdagen!

Schoon is bij ons méér dan gewoon”.

Asya Er