Schoonmaken in Nederland. Wat ooit het werkgebied van werkeloze stellen en tantes was, is anno 2018 een volkomen professionele markt geworden.

Zakelijk schoonmaak is meegegroeid met de economische bedrijvigheid van het Nederlandse bedrijfsleven vanaf 1945. Uiteraard kregen de Nederlandse bedrijven en particulieren het al drukker vanaf medio 1945 omdat de wederopbouw van de tweede wereldoorlog aan de orde was. Er moest weer welvaart komen, na 5 jaar diepe crisis van de tweede wereldoorlog.

1946

Grafiek welvaartstijging en schoonmaakbranche ontwikkelingen

 

Welvaarts stijging Nederland (gele lijn) en België (rode lijn) vanaf 1800.

In de grafiek links is duidelijk te zien dat rond 1946 de economische bedrijvigheid in Nederland stijgt, en zelfs een grotere inkomen genereert dan in België (rode lijn). De gestegen bedrijvigheid door bedrijven in Nederland zorgde dus voor meer vraag in schoonmaakdiensten. Die vraag werd in Nederland medio 1960 / 1970 zo groot, dat veel gastarbeiders naar Nederland kwamen om te werken / schoon te maken. In die tijd, stond schoonmaken nog in de kinderschoenen in Nederland: opleidingen waren er bijna niet, professionele schoonmaakmaterialen kwamen voornamelijk uit Amerika en dus niet voor de kleine schoonmaakbedrijfjes in Nederland beschikbaar. Schoonmaken was toen dus nog erg arbeidsintensief en dus veel duurder!

1985

In deze periode werd de schoonmaak markt in Nederland volwassen. De eerste schoonmaakbedrijven begonnen zich te vormen, schoonmaakpersoneel kreeg een arbeidscontract en een CAO, de technologische ontwikkelingen begonnen financieel bereikbaar te worden: Schrobmachines, Hoge druk reiniging, Stoommachines, etc., werden in deze fase in Nederland langzaam aan standaard schoonmaakmateriaal. In deze tijd werden de eerste basis voor schoonmaakopleidingen in Nederland geïntroduceerd om de schoonmaakkwaliteit te borgen.

1995

Rond deze tijd kwamen de technologische verbeteringen voor de schoonmaakbranche echt tot hun recht. De integratie van computers en overige IT en ICT mogelijkheden werden in deze periode gerealiseerd en geïntegreerd, en technologische kwaliteit van schrobmachines, hoge druk reinigers, etc., stond op innovatieve hoogte punt.

2005

In deze tijdsfase werd de introductie van IT en ICT in de schoonmaakbranche gewoon, en kwamen zaken zoals milieu, waterkwaliteit, luchtkwaliteit, aan de orde. Robotstofzuigers bij zakelijke en particuliere klanten, intelligente thermostaten, water zuinige kranen, energie zuinige cv ketels, zonne- en windenergie. Al deze zaken deden toen hun intrede bij particuliere en zakelijke klanten van de schoonmaakbranche.

2018

Nu in 2018 zijn deze ontwikkelingen en zaken voor zowel de schoonmaakbranche en de zakelijke en particuliere klanten “gewoon”. Schoonmaakbedrijf Acacia staat er al voor vanaf haar eerste oprichting zoveel mogelijk met milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en materialen. Wij waren dus al jaren een gecertificeerd groen Amsterdams schoonmaakbedrijf, en een grote voorstander van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen  / klimaatneutraal werken in Amsterdam.

Schoon en schoonmaken, is een noodzakelijke menselijke basisbehoefte net als schoon drinkwater. Het schoonmaken in Nederland is dus vanaf 1945 in een rap tempo gegroeid, en ontwikkeld. Hoewel het lijkt nu alsof de volwassenheidsfase is bereikt, is dat naar mijn mening niet het geval. Ik zie ik nog grote ontwikkelingen komen in de nabije toekomst van de schoonmaakbranche in Nederland die van grote impact zullen zijn. Die zullen vanaf deze blogpost revolutionair zijn, maar waarschijnlijk 5 jaar er na gemeengoed.

Op naar een milieuvriendelijke, effectievere en efficiëntere schone toekomst voor iedereen in Nederland en daarbuiten!

Asya Er