Weet je soms niet waarom je nu weer ziek bent geworden of wanneer en / hoe je taken van het huishouden moet doen? Blijf dan zeker deze blogpost schoonmaken verder lezen.

Er zijn verschillende factoren in een bedrijf en / of een huis die ervoor kunnen zorgen dat je ziek word.

Heb je hoofdpijn, maagpijn of ademhalingsproblemen maar je weet niet waarom? Lees dan even verder om te weten te komen aan wat dit zou kunnen liggen. In de blogpost Hygiëne op de werkplek informeerde ik al over welke zaken op de werkplek dus goed schoon moeten worden gehouden om ziekteverzuim te voorkomen.

In onze blogpost Hygiëne risico’s worden alle structurele zaken van een bedrijf en / of huis die mogelijke gezondheid en hygiëne risico’s met zich meebrengen in kaart gebracht.

We vatten de meest belangrijke schoonmaak taken die gezondheid en hygiëne sterk beïnvloeden daarom praktisch voor u samen:

Schimmel

Dit zal vooral voorkomen in vochtige kamers in het huis, zoals de badkamer of kelder bijvoorbeeld. Eens er een schimmel aanwezig is, zal dit blijven groeien en ontstaan er meerder schimmels. Als je immuunsysteem dus niet helemaal optimaal is, kan dit ervoor zorgen dat je ziek word. Als je dus schimmel ontdekt, laat dit meteen verwijderen!

Verwarming en airconditioning

Iedereen heeft dit op de dag van vandaag wel in zijn woning staan. Waar mensen niet bij stilstaan is dat de airco geen frisse lucht verspreid maar de lucht gewoon recycleert die reeds aanwezig is in de kamer, inclusief alle giftige stoffen dus. Een aantal voorbeelden zijn sigarettenrook, schimmel en chemische stoffen. Soms is het zelfs het geval dat de lucht binnen ongezonder is dan de lucht buiten. Hierbij een aantal tips om de kwaliteit van de lucht binnen te verbeteren: laat de ramen eens openstaan voor frisse lucht, gebruik een dampkap als je kookt, gebruik binnen zo weinig mogelijk chemische stoffen en rook niet binnen.

Eten

Iets waar mensen vaak ziek van worden, is van iets verkeerd te eten. Vaak zorgt dit maar voor een aantal uren last van je maag en darmen. Maar soms kan dit ook tot erge problemen en zelfs de dood leiden. Zorg er dus voor dat je je eten altijd op een goede plaats bewaard in huis. Bewaar het eten op goede temperatuur en zorg ervoor dat je de nodige etenswaren wast en goed kookt.

Tapijten

Er worden vaak tapijten in huizen gelegd, omdat het mooi en gezellig is. Waar veel mensen niet bij stilstaan is dat er veel bacteriën en vuil in de tapijten terechtkomt. Als je allergisch bent zal dit dus zeker zorgen voor ademhalingsproblemen. Als je dan toch een tapijt wil, ga dan voor een losse tapijt, niet voor de vaste exemplaren. En daarnaast moet je er ook voor zorgen dat je je tapijten vaak genoeg stofzuigt.

Dit zijn allemaal zaken waar mensen niet bij stilstaan, maar die wel je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Hierbij nog een aantal tips om je huis zo georganiseerd en schoon mogelijk te houden.

Gordijnen

Zorg ervoor dat je de gordijnen van alle kamers in je huis 1 keer per jaar goed wast en reinigt.

Dakgoot

Maak ook deze 1 keer per jaar leeg zodat er geen lekken in je huis of dak kunnen ontstaan.

Open haard

Maak deze aan het einde van de winter ook even goed schoon, en laat deze 1 keer per jaar vegen.

Matrassen

Maak deze even schoon en verleg ze even zodat deze voor het komende jaar ook weer fris zijn.

Keukenkastjes

Bekijk en kuis ook deze even jaarlijks om na te gaan of alle producten nog wel bruikbaar zijn.

Garage, kelder en zolder

De kamers van het huis waar we maar al te graag onze overige spullen zetten. Maar ook deze kijk je best even jaarlijks na, zo kunnen onnodige spullen gewoon weg.

Papierwerk

Tot slot heb je wellicht ook stapels papierwerk in je huis liggen. Kijk deze ook even jaarlijks na en gooi weg wat weg kan!

Mocht u er niet aan de schoonmaak toekomen, dan kunt u natuurlijk altijd met ons contact opnemen. Schoonmaakbedrijf Acacia werkt in de regio Amsterdam (Noord, Oost, Zuid, Zuidoost, West) en de direct omgeving. Wij zijn bedrijven en particulieren graag van dienst met onze duurzame en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en werkprogramma’s.

Schoon is bij ons méér dan gewoon”

Asya Er