GRONINGEN. – Een hoogbejaard echtpaar (88 en 89 jaar) uit het Friese Dantumadiel heeft ook met ingang van 1 januari 2015 voorlopig nog recht op huishoudelijke hulp. Een algemene bezuinigingsmaatregel als gevolg van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die alle burgers in een gemeente treft, kan niet. Dat heeft de rechtbank in Groningen dinsdag bepaald.

De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor gemeenten die, net als Duntamadiel, de huishoudelijke hulp per 1 januari stopzetten. In deze regio gaat dat om de drie A2-gemeenten: Valkenswaard, Heeze-Leende en Cranendonck.

Groningse zaak staat niet op zichzelf

Het Groningse echtpaar kan dankzij huishoudelijke hulp zelfstandig blijven wonen, maar de gemeente wil die vanaf 1 januari niet meer vergoeden. Het echtpaar en een dochter dochter stapten daarop naar de rechter, met hulp van Ieder(in), de koepelorganisatie van chronische zieken en mensen met een beperking.

Volgens Ieder(in) staat de zaak niet op zichzelf. Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor ouderen en mensen met een beperking, stelt de organisatie. ‘Dantumadiel’ is min of meer een landelijke testcase voor de koepel.

Bron: ed.nl